Locuință individuală CMM.Casa cu stuf

O locuință vernaculară, în timpurile noastre, ce aduce împreună elemente tradiționale arhitecturale si de integrare în cadrul natural, cu facilitățile necesare confortlui și nevoilor.

AMPLASAMENT: Mureș,Lunca Bradului
SUPRAFAȚĂ CONSTRUITĂ: 135 mp
SUPRAFAȚĂ DESFĂȘURATĂ: 205 mp
SUPRAFAȚĂ UTILĂ: 145 mp
REGIM DE ÎNĂLȚIME: parter și etaj
AN PROIECT: octombrie 2021

O locuință  vernaculară, în timpurile noastre, ce aduce împreuna elemente tradiționale arhitecturale si de integrare în cadrul natural, cu facilitățile necesare confortlui și nevoilor.

Cadrul natural în care trebuia integrată locuința, pe un versant de pe malul răului Mureș, cu vedere de ansamblu asupra văii și a orizontului de la est la vest, vecinătățile, case tradiționale din lemn încă locuite, a conturat ideea unei case cu elemente reinterpretate, un rezultatat al ghidului rural.

Proporțiile tradiționale au primit în acealași contur suprafețe vitrate mari, o jumătate de casă transparentă în relație directă cu verdele brazilor, a primit finisajul lemnului natur pentru fațadă pe un joc de volum cubic, iar șarpanta a primit local “ochiuri de lumina” către spațiul interior deschis pe doua niveluri. Cerdacul sau “târnațul” s-a prelungit pe latura sudica într-o terasă deschisă.

Materialul pentru acoperiș cât și masivitatea lui, a fost contrapunctul transparenței de la nivelul parterului. Afinitatea beneficiarei în ceea ce privește acoperișurile cu stuf din țările nordice, zona în care a petrecut o vreme îndelungată, similare soluției de acoperire și pentru casele noastre tradiționale mult mai vechi, beneficiile stufului în ceea ce privește eficiența energetică, cât și latura ecologică, au fost decisive.

Spațiul interior definește o zona de zi ce se dezvolta până la închiderea la nivelul căpriorilor a șarpantei, predominant cu finisaj din lemn, o zona de supantă ce accesează acest spațiu la nivel superior cu o zonă de stat și legăturile între zonele de dormit, din jumtatea mai opacă a casei.

Vezi mai multe proiecte

Suntem deschiși provocărilor 🙂